štvrtok 31. marca 2016

Ciferník

V jednom časopise som našla článok o obývanom zámku - ktorý bol doplnený o dych berúce fotografie. Na jednej z nich bolo zátišie s rôznymi starými dekoračnými predmetmi a jedným z nich bol veľký hrdzavý ciferník z nástenných hodín, iba tak, opretý o stenu. Tento nápad sa mi zapáčil, no hodiny takých rozmerov, s rímskym číslovaním som samozrejme doma nemala a kvôli tomuto účelu niečo také kupovať by bolo skutočne neefektívne. A tak som si povedala, že si ich vyrobím :). Trvalo mi dlhšie, než som premyslela, z čoho ciferník vyrobím - ale potom ma "osvietilo" :)) V zápale už ani neviem akej nákupnej horúčky som si nakúpila "dno" na peding - ktorý mi nikdy nešiel a dnes už viem, že toto umenie rada prenechám iným :))). Jeden z týchto polotovarov som mala zastrčený za skriňou - v tvare kruhu s priemerom 45 cm. No proste ideálny ciferník! :))) Potom nastala fáza ďalšieho premýšľania - ciferník už dievča máš - ale ako naň dostaneš tie číslice??! Kresliť sa ti nechce - a úprimne - určite by to bolo kostrbaté :). Transfer? No... možno nie zlý nápad, ale isto to nalepíš krivo a budeš to mať celé čapatéééé :)))). Samotné vytlačenie ciferníka na papier a nalepenie na sololitovú dosku by bolo samozrejme najjednoduchšie, no ciferník bol príliš veľký... A tak som sa nakoniec rozhodla. Číslice som vytlačila, každú jednu starostlivo vystrihla (super práca! :) a potom som ich na ciferník nalepila lepidlom na tapety. Ciferník som samozrejme ešte pred lepením číslic natrela bielou kriedovou farbou, urobila na ňom patinu patinovacím olejom, akrylovými farbami a v závere som ciferník celý navoskovala tmavým voskom. Po nalepení číslic som celý ciferník prelakovala matným transparentným lakom a v strede urobila dierku :)))

A sme doma ako na zámku -  aj my máme doma "starý" ciferník :)

Všetkým prajem krásny deň


Lucia  









.. po premyslení dvojhodinové vystrihovanie :)))


 .. a moja inšpirácia :)

2 komentáre:

  1. Lucinka, tak krásne vieš opísať pribehom vytvorenie každého kúska nádhery, ktorý vytvoríš. Chodím sa inšpirovať, lebo ani sa mi veriť nechce, že na čo všetko sa dajú využiť veci, ktoré doma opatruješ. Ten cíferník je naozaj ako zo zámku. Vyzerá staro, ošúchane ako keby ho niekto vyhodil. Palec hore, krásne dopĺňa Tvoje nádherné bývanie. Pusa Marta

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moja milovaná Martuška, až teraz som sa dostala k odpovedi. Chcem sa veľmi pekne poďakovať, komentáre od Teba mi vždy urobia takú obrovskú radosť! :) Je to pre mňa úžasný pocit, čítať si písmenká od Teba :). Máš také dobré srdiečko! :) Ďakujem že som Ťa mohla poznať, aspoň takto - keď už nie osobne. Teším sa z toho, lebo mám v živote o jednú výnimočnú osôbku viac! :) Maj krásny víkendík a oddychuj. Dúfam, že už sa máš v práci podstatne lepšie, ako tomu bolo v marci :) Pá a posielam velikú pusinu! :)
    Lucia

    OdpovedaťOdstrániť