utorok 8. marca 2016

Ďalšie shabby vecičky pre kráľovnú :) /"kapsář", vankúš a zrkadielko/

Dokončila som tri čipkované priania - "kapsář" - a teda "vreckár" spisovne :), ktorý by mohol podľa môjho názoru slúžiť na ukladanie rôznych vecí - snáď najviac by sa mohol uplatniť v kúpeľni - na hrebene, kefy, sponky či  gumičky do vlasov... no samozrejme, je možné do neho ukladať čokoľvek iné - rôzne iné ženské potrebné drobnosti :). Kapsář je ušitý z pevnej látky, naviac v spodnej a vrchnej časti je do neho všitá drevená podpera - aby pekne držal tvar. Kapsář sa dá zavesiť na háčik, či napr. na dvere. Na odkladanie slúžia menšie či väčšie kapsičky. Kapsár je husto zdobený všetkým možným :). Prím hrá samozrejme čipka, háčkované obrúsky, výšivka.. ale zdobia ho tiež ručne vyrábané rozetky, mašličky, strapce, perlový náhrdelník, mosadzné prívesky, obrázky.. a na tento účel som špeciálne "zostarla" (čierny čaj + ocot + drátenka) tiež drevené štipce - ktorými je možné na kapsár pripínať ďalšie veci a takto ich naň pripevniť :).

Ďalším prianím bol okrúhly vankúš s vyšitým monogramom. Najprv som si ušila "obsah" - vystrihla som dva kruhy a vyplnila ich drobnými kúskami molitanu. Povlak som ušila z pásu látky, ktorý som nariasila a naň prišila "koliesko" s výšivkou. Zadná strana je tiež nariasená a utiahnutá šnúrkou, ktorá sa dá samozrejme povoliť, vnútro vybrať a povlak je možné vyprať. Výšivka - teda ten monogram - bola moja úplná prvotina - už som síce vyšívala - ale bol to vždy krížikový steh a netuším, či bol problém v ihle, niti, alebo mojej bezproblémovej matematike, stávalo sa VŽDY pravidlom, že som sa najneskôr v treťom riadku akosi s tými krížikmi "prerátala" a v závere môj motív na vyšitom obrázku mal vždy trošku iný "výraz" ako predloha :DDDDDDDDDDDD Takže - s vyšitým monogramom (a s ohľadom na nulové počítanie) :DDD som ja sama - veru celkom spokojná :). Vankúš je samozrejme šitý ako dekoračný - takže som po okraji pridala korálkový pás ktorý som na vankúš prišila. Vankúš zdobia tiež čipkované trojuholníčky - prišité tak, aby na vankúši pekne držali tvar :).

Poslednou vecičkou je malé zrkadielko do ruky, ktoré sa našej kráľovnej veľmi páčilo - už som robila podobné - takže tentokrát - pre ňu :). Základom bolo drevený rám potiahnutý látkou, na ktorom boli našité flitrové motívy. Rám som natrela viacerými vrstvami bielej farby a po uschnutí som ho celý "očipkovala" :). Na zadnú stranu som prilepila obrázok dievčatka a časti flitrov, ktoré som nechala "vytŕčať" som natrela - aby sa perleťovo leskli.
Táááááááááááákkkkk  - fuška to bola veru poriadna - poriadna výzva! Ale som so sebou naozaj spokojná! :))) Snáď to nepôsobí samoľúbo - a tú skutočnú spokojnosť budem cítiť až v momente, kedy bude spokojná osôbka, pre ktorú boli vecičky robené :). Verím, že sa dočkám pozitívnej reakcie :)

Všetkým prajem krásny deň


Lucia 























6 komentárov:

  1. Zdravím Lucinko,Vaše výrobky jsou jedna velká krása,je vidět že vše je s láskou vyrobené jste šikulka.....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Jarmilka (Terezka), ďakujem krásne za pochvalu, od šikulky ako ste vy, to poteší dvojnásobne :)) Prajem krásny dník
      Lucia

      Odstrániť
    2. Lucinko to si pletete já Terezka neee já pouze Jarmila

      Odstrániť
    3. Jarmilka - tak sa hlboko ospravedlňujem, poznám jednu Jarmilku - Terezku - takže som si myslela, že mi píše ona :). Takže pouze Jarmilka - ešte raz, ďakujem za krásne slová a návštevu u mňa na blogu:))))
      Lucia

      Odstrániť
  2. Milá Lucia,děkuji za možnost nahlédnout do vašeho království! Jsem nadšená vaší šikovností,talentem a pílí a zkrátka vším! Budu váš blog studovat a nassávat tu báječnou atmosféru! Díky, díky... �� Eva W.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Evička, Vášmu komentáru som sa nesmierne potešila :). Ďakujem za tak krásne slová:). Budem mať naozaj nesmiernu radosť, ak sa na môj blog budete vracať. Ďakujem za pochvalu a podporu. Majte krásnu nedeľu :)
      Lucia

      Odstrániť