nedeľa 8. januára 2017

Prečalúnené!

Náš jedálenský stôl so stoličkami ste už videli nespočetne veľa krát. Je tomu tak z dôvodu, že išlo o celkom prvý kúsok nábytku v našej domácnosti, ktorý je starožitný. Ono vlastne, práve týmto jedálenským setom odštartovala moja láska k starým veciam. Keď sme sa presťahovali v roku 2014 do ČR, začali sme postupne skladať našu domácnosť. Na úplné začiatky si spomínam tak, že v byte sme prvé dni sedávali na kuchynskej linke (časom sme si kúpili záhradný kovový nábytok na terasu a mali sme ho v kuchyni miesto jedálenského stola :DDD). Kým sme nemali gauč (dodanie trvalo viac než tri mesiace), tak sme mali na zemi položený matrac s dekami a vankúšmi (proste - niečo na štýl internátneho bývania po tridsiatke :DDD). Naše prvé spoločné Vianoce v ČR som veľmi chcela osláviť so všetkou gráciou, akú si Vianoce zaslúžia . A tak som, v tom čase ešte neznalá a neskúsená :DDD, hľadala na internete jedálenský stôl a stoličky (pretože absolvovať štedrú večeru na nábytku určenom na letné sedenie na terase mi neprišlo ako dosť majestátne :DDD).  Hodiny hľadania priniesli svoje ovocie a ja som objavila drevený stôl so stoličkami v Butlerse, ktorý sme sa následne po vzájomnej rodinne porade, rozhodli objednať.  Zaslali sme objednávku, späť prišlo potvrdenie, že do šiestich týždňov nám objednaný tovar dodajú. Vravím si, to je len tak tak, pretože týždeň na to už budú Vianoce v plnom prúde! A tak sme čakali, ja som sa tešila ako malá a pár dní pred dňom dodávky mi zazvonil telefón, v ktorom mi pani oznámila, že nábytok sa v Nemecku už prestal vyrábať a že nám teda nič nedodajú. Myslela som si, že to asi nepredýcham - taká nahnevaná, smutná a nešťastná som bola. Čo ale teraz?! Jesť vianočnú kapustnicu  na miniatúrnom záhradnom stolíku sa mi "smrti rovnalo" a do Vianoc zostávalo iba pár dní! A tak začala ďalšia pátracia akcia :DDD. Tentokrát som hľadala niečo, čo je "ihneď k mání" :)))). A veru našla som!!! V jednom antiku  (http://www.antik-spomysl.cz/) som objavila stôl, ktorý mi nedal spávať a tak sa u nás dva dni pred štedrým večerom objavil stôl, stoličky, dve veľké skrine a dve malé komody. A spolu s týmto nábytkom vo mne zahorela moja láska k starožitnostiam :).

Stôl a stoličky ktoré sme kúpili v antiku bolo potrebné prečalúniť - látka už toho mala skutočne veľa za sebou - rovnako ako aj samotná výplň sedákov, ktoré boli ešte plnené slamou. Dostali sme sa k tomu až teraz, tesne pred Vianocami 2016 :). Môj chlap prečalúnil spodnú časť (vyrobil úplne nové sedáky, pretože tie pôvodné už boli celé nepoužiteľné), ja som očalúnila vrchnú časť. Látku na čalúnenie sme kúpili v Elektre - je to stará ručne tkaná bavlnená látka. Ako "čerešnička na torte"  poslúžila prádlová šnúra z bavlny, ktorú som si objednala u jednej pani. Stoličky sú hotové a ešte jedna vec k nim: Už keď sme ich kupovali, tak som chcela stôl aj stoličky natrieť na bielo. O tomto mojom plánovanom počine sa viedli v našej domácnosti veľmi vášnivé rozhovory skoro dva roky. Potom sme sa presťahovali sem a keď sme stôl dali na miesto (rovnako ako to bolo u príborníka, ktorý máme na chodbe), prvýkrát ma prekvapil môj vnútorný pocit, ktorý mi povedal, že v pôvodnom stave im to pristane viac :DDD. A tak som ich nenatrela. A myslím si, že to čalúnenie z tej nádhernej látky im nesmierne prospelo a v našej kuchyni teraz krásne vyniknú a sadli do nej ako riťuša na šerbeľ! :DDD

Prajem všetkým krásny deň


Lucia














.. pôvodne vyzeral jedálenský kút takto (fotka ešte zo strého bytu)


... a v medzifáze :D

2 komentáre:

  1. Zase len "úžasné" a "dokonalé"....od roku 2014 ste urobili veľa práce Lucka.Vytvorili ste dokonalý domov.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Daguška, ďakujeme! :) Vždy je na čom pracovať, stále to nie je ono, ale cítime sa tu už "ako doma" :)), máme to tu veľmi radi a keď niekam odchádzame, vždy sa domov veľmi tešíme :)))
      Lucia

      Odstrániť