piatok 29. januára 2016

Dve madonky a z toho jedno zmŕtvychvstanie :)

Veľmi som túžila po soške madonky a už dlhší čas som hľadala tú pravú :). Až sa mi raz podarilo natrafiť na jedného pána, ktorý sošku predával. A nie jednu, ale dokonca hneď dve :). Presne podľa mojich predstáv. Veľké (majú cca 60 cm), krásne detaily, proste - nevedela som si vybrať a tak som sa teda rozhodla, že si ich kúpim obidve! :)

S pánom sme sa dohovárali na cene, cene pošty, zabalení.... no proste - trvalo skoro týždeň, než sme sa dohodli na všetkých detailoch. V závere mi ten pán prisľúbil, že sošky zabalí čo najlepšie - a pošle ich  na moju adresu ako balík s krehkým obsahom. Balík prišiel a ja som od samého nadšenia ani nevedela, ako tú obrovskú krabicu (meter na meter) rozbaliť! Balík vyzeral byť naozaj zabalený precízne - prvá madonka po jej vyslobodení z celofánu a z bublinkovej fólie, vytiahnutá spomedzi polystyrénu - bez akéhokoľvek poškodenia - krásna!!! Na rad prišla madonka č. 2 - a už keď som ju vyťahovala z krabice - už vtedy sa mi niečo nezdalo...  Madonka cestu neprežila - rozbitá bola na troch miestach - zlomená pod krkom, v páse a spodná časť podstavca - tá to odniesla najviac.... Čo Vám budem hovoriť, bolo mi do plaču.

Samozrejme, že som šla vec riešiť na poštu, podala som reklamáciu a teraz čakám na výsledok..

Po návrate domov z pošty mi to však nedalo - pozerala som na to polorozpadnuté chúďa - a povedala som si - ak sa nepokúsiš o jej záchranu, bok ti to vykole! A veru - nedalo by mi, keby som sa o jej vzkriesenie aspoň nepokúsila :). Povedala som si, že predsa - ak to nevyjde - tak nič - prišla by som o ňu tak, či tak. A ak to vyjde - bude pre mňa ešte o to vzácnejšia :). Pacienta som teda jemne rozobrala. Najprv som veľké kusy k sebe prilepila lepidlom. Po zaschnutí (lepila som na viackrát - dve a dve časti k sebe - použila som lepidlo zn. UHU - je priesvitné a prilepí vraj všetko :)). Takže po zaschnutí lepidla som nalámala polystyrén ktorý bol v krabici na menšie časti a tam, kam to šlo, do vnútra sošky - som ho natlačila. Rozrobila som si sadru a kde boli chýbajúce časti (tie časti pôvodnej sošky, ktoré sa rozdrobili na príliš maličké - aby ich bolo možné zlepiť) - tam som sošku zasadrovala. Ešte som vytmelila tmelom drobné kazy a pacienta som nechala oddychovať po operácii - celú noc. Ak ste si predstavili, ako operujem a zároveň sa s pacientom rozprávam - nemýlili ste sa :))) Myslím si však, že ma aj tak cez narkózu nepočula :)))) Po zaschnutí sadry som časti, ktoré neboli celkom hladké ošmirgľovala šmirgľom a sošku dvakrát natrela bielou farbou. V závere som sošku ešte úplne jemnúčko opatinovala čiernou farbou - aby vynikli drobné detaily.
Myslím, že záchrana sa mi podarila a ja mám z toho neskutočnú radosť! A verím tiež v to, čo mi napísala jedna moja virtuálna kamarátka: keďže som sa postarala ja o ňu, ona sa zas postará o mňa a dá na mňa pozor :).

Všetkým prajem krásny deň

Lucia


Ps: Madonka č. 2 tu vyfotená nie je, ale čoskoro pridám príspevok, kde bude môcť vidieť aj tú :).












a pôvodne - vidieť poškodenie:





  a tu je vidieť, že je rozbitá aj v páse :(




operačný postup :))) polystyrén po zlepení veľkých častí: 



sadrovanie:

 tmelenie:

šmirgľovanie:

 natieranie:



4 komentáre:

  1. Lucia, krásne si ju "ošetrila" :). Určite sa Ti odvďačí. A čakám na nový príspevok o nej a na detailnejšie fotky. Maja

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Majka, ďakujem za pochvalu, veru, aj ja mám veľkú radosť z jej záchrany :). Čoskoro pridám príspevok venovaný celý miestnosti - v ktorej mám madonku vystavenú. Je to moja najmilovanejšia miestnosť v byte. :)
      Lucia

      Odstrániť
  2. Ja by som tiež plakala, keby mi došla v takom stave, ale Ty Lucka, si neskutočne šikovná, a nenecháš sa odradiť, od žiadnej výzvy. Určite si ju perfektne opravila, za záchranu,sa odvďačí. Tá prvá Madonna, je krásna, nezvyčajná soška, a takto, celá biela zapadá do Tvojho bývania, teším sa na to ako sa podarila. Marta

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martuška, veru, až mi stislo srdiečko, keď som ju takú rozbitú uvidela. Ale je pravda, že by mi to naozaj nedalo, nepokúsiť sa o jej záchranu :). Som rada, že sa to podarilo :). Dnes som pridala príspevok v ktorom je odfotená aj madonka, ktorá v zdraví cestu k nám prežila :). Tá zostala farebná a z oboch sošiek mám veľkú radosť :)
      Ďakujem Martuška za tvoju podporu a pravidelnú návštevu na mojom blogu a prajem Ti krásnu sobotu :)
      Lucia

      Odstrániť