štvrtok 16. júna 2016

Lekárenská skrinka

Starej skrinke s mnohými šuplíčkami, ktoré sú označené štítkami, nepoviem inak, ako lekárnická. Ono totiž práve takýmito skrinkami boli zariadené staré lekárne. Písať o tom, že som mala dlho pocit, že sa takejto, čo i maličkej krásky nikdy nedočkám ani nebudem, naozaj som si nikdy nemyslela, že sa ku mne čosi  takéto dostane. Ale mala som obrovské šťastie! :) Jedna pani mi staručkú skrinku predala! :)

Skrinka, ktorá sa mi dostala do rúk je skutočne stará. Netreba sa dať zmiasť tým náterom a úchytmi - to sa snažil len ktosi - predpokladám /podľa tvaru a materiálu úchytov/ v približne 60-tych rokoch minulého storočia skrinku poupraviť, pretože keď som skrinku bližšie skúmala, zistila som, že náter ani úchyty pôvodné určite neboli. Na skrinke boli pôvodne štítky a tak som sa dala do prerábania a snažila sa, aby skrinka nadobudla čo najviac "pôvodný" dizajn. Je úplne zrejmé, že najkrajšia by skrinka bola, keby bola úplne bez náteru, avšak táto méta bola pre mňa /s ohľadom na moje možnosti a podmienky/ nereálna. A tak som skrinku omyla, po vysušení prebrúsila /farba ktorou bola natretá dotyčnému natieračovi poriadne postekala/  a natrela troma vrstvami farby. Po zaschnutí som  ju  v rohoch prešmirgľovala, aby som vytvorila patinu. Objednala som si nádherné mosadzné štítky s úchytmi a tie som na skrinku priskrutkovala a šuplíčky označila.

Myslím, že v tejto skrinke bolo už uložené kadečo :) Pôvodne asi ako lekárnická neslúžila, skôr si myslím, že mohla slúžiť na ukladanie súčiastok, možno v nejakom hodinárstve? Ktovie, v skrinke som našla malú ručičku z hodín...  No boli tam aj pripináčiky, klince, ba dokonca aj kus starého inštalatérskeho ľanu... Celú skrinku však bolo cítiť od liekov - človek naozaj môže iba fantazírovať, na čo komu kedy slúžila. Mne poslúži na ukladanie môjho šitíčka :)

Som šťastná ako blcha - môj ďalší vintage kúsok slúži účelu a krásne zdobí náš byt :)

Všetkým prajem krásny deň


Lucia

















... a v takomto prevedení sa ku mne dostala:




5 komentárov:

  1. Lucka, nádherné prevedenie, vlastne prevtelenie, a hlavne koľko úžasného priestoru na všetky tie Tvoje poklady, a všetko pokope, vlastne aj táto skrinka s množstvom zásuviek je takýto poklad, kráááása Marta

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martulík, ďakujem krásne, mám veľa pokladov, ktoré je treba niekam prehľadne uložiť a táto skrinka je na to ako stvorená :). Ďakujem za milé slová, som rada že ťa mám :)
      Posielam velikú pusinu
      Lucia

      Odstrániť
  2. Odpovede
    1. Zdravím Vás Anička :) Ďakujem veľmi pekne za milý komentár :)
      Lucia

      Odstrániť