nedeľa 26. júna 2016

Starožitné nočné stolíky

Našu spálňu som Vám už ukazovala viackrát, tentokrát to bude z dôvodu nových /starých/ nočných stolíkov :).
Nočné stolíky v spálni, ktoré sme mali pôvodne, boli z MDF a prerábala som ich vlastnoručne, aby sa do spálne hodili. Mali celkom veľký úspech a ja som bola na ich prerábku samozrejme veľmi hrdá :))).

Dám aj odkaz na link, ak by sa chcel niekto pozrieť, ten je TU.

No keďže sa snažím v byte všetko zariaďovať do starého štýlu a ten je autentický a úplne najkrajší v prípade použitia starých vecí, tak ak mám možnosť, vecičky v byte za staré vymieňam. Po originálnych nočných stolíkoch som túžila už dávno, no na žiadne, ktoré by sa mi páčili a cenovo by mi vyhovovali, som nenatrafila. Až minule! Objavila som ich v bazáre a vedela som že sú to tie pravé! :))

Stolíky už nahlodal čas /môj odhad je, že mohli byť vyrobené približne v dvadiatych rokoch minulého storočia/ a boli chytené v dolnej časti od červotoča. Samotné stolíky boli natreté nevábnou hnedou farbou /tzv. kakačková/ :DDD. A tak som neváhala a rozhodla sa stolíky natrieť na bielo. Keby boli stolíky v pôvodnom stave, t. j. bez náteru, určite by som ich nechala také "surové" - no odstraňovať farbu - priznám sa , do toho sa mi veru nechcelo. A tak som stolíky umyla, natrela prípravkom proti červotočom, po zaschnutí zatmelila a farbu na stolíkoch som trochu zbrúsila. Potom následne som ich opäť umyla a natrela som ich troma vrstvami bielej farby /prvá vrstva bola základná farba  zn. Bakrylex a dve ďalšie vrchná farba zn. Balakryl uni mat/. Potom som stolíky ešte mechanicky patinovala. Bola to celkom babračka, ale s výsledkom som veľmi spokojná! :) Mramorové dosky boli už veľmi zašednuté - a tak som vyčítala na internete - že ich treba umyť pomocou citrónu a soli :) To som aj urobila a potom ich ešte jemne pretrela bezfarebným voskom od AS  a vyleštila :) A sú ako nové! :)))

Prajem všetkým krásnu nedeľu


Lucia 




















... takto som ich objavila v bazári :)




... tieto sme mali predtým :)



.. a jedna fotka urobená počas prerábky :)


2 komentáre:

  1. Ja už ani neviem ako komentovať tie Tvoje krásne veci, ktoré vytváraš, jednoducho je to úžasné, ako si to prerobíš tak, aby to presne zapadlo do Tvojho úžasného bývania, pusa Marta

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martulík, zo stolíkov som mala teraz dvojnásobnú radosť - po príchode domov po dvoch týždňoch dovolenky a ľahnutiu si do vlastnej postele som sa musela na tie nočné stolíky iba usmievať :). Teším sa z nich ako malá:) Ďakujem za krásny komentár, každý jeden si veľmi vážim :-***
      Lucia

      Odstrániť