piatok 20. mája 2016

Malá čajová viktoriánska bábika

Odkedy sa ku mne dostala malá čajová (budoárová) bábika, ktorú som Vám už ukázala, nedajú mi takéto bábiky spávať :). Túto bábiku som Vám predstavila tu:

http://myshabbywhitehome.blogspot.cz/2016/04/stolcek-s-patinou.html

Od tej doby  som sa dozvedela o takýchto bábikách omnoho viac. Moja bábika totiž nemá nohy - iba kovovú obruč pod šatami. Netušila som, aký  to má dôvod - myslela som si, že iba ten, aby bábika lepšie "stála". Mýlila som sa. Dočítala som sa, že názov čajové bábiky je odvodený z toho, že tieto skutočne a reálne slúžili na to, aby čaj, ktorý dámy pili, zostal čo najdlhšie teplý. Bábiky sa teda skladajú z dvoch častí. Horná polovica, ktorá je väčšinou vyrobená z porcelánu, je uchytená ku kovovej konštrukcii potiahnutej látkou, teda k sukni. Tá môže byť jednoduchá, polstrovaná alebo zložená z niekoľkých vrstiev látky. Samozrejme čím hrubšie, tým lepšie. Pod vystuženými sukňami vydržal čaj teplý najdlhšie :). Bábiky sa najviac vyrábali v prvej polovici minulého storočia, oblečené sú ale v šatách z najrôznejších období. Aby ladili s interiérom, ušilo sa niekoľko šatočiek a bábiky sa mohli prezliekať podľa farby poťahov na kreslách alebo závesov v oknách. A dokonca sa im dali meniť účesy alebo parochne :)).

No a keďže zohnať takúto bábiku je naozaj veľmi ťažké, tak som si zaumienila, že si jednu proste vyrobím:). Hlavička, ruky a telo sú vyrobené z fima, spodná časť je vyrobená z pletiva ktoré sa používa na králikárne :). Telo bábiky som vymodelovala a upiekla v rúre. Bábike som ušila šaty zo starožitných krajek a madejry, ako vlasy mi poslúžila ovčia vlna. Bábike som spravila make up a klobúčik som jej vyrobila z kartónu, zátky z plastovej fľaše a textilu. Ako pravá dáma - má na klobúku perá :). Špekulujem, že jej možno ešte vyrobím slnečník, ale už som to nevydržala a som z nej taká nadšená, že som ju fotila hneď po dokončení.

Prajem všetkým krásny deň


Lucia

















6 komentárov:

  1. Já mysela,že je fakt stará,je nádherná, jste moc šikovná a hlavně ty vaše nápady jsou neskutečné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne Danielka za pochvalu, je to pre mňa veľká radosť, že sa skutočne podobá na starožitnú :) Prajem všetko dobré
      Lucia

      Odstrániť
  2. Luci já se do ní naprosto zamilovala,je naprosto úchvatná... neuvěřitelná, jemná,starosvětská,jedinečná... .takovou ještě nemám... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Katuška, čítať komentár od Vás, milovníčke a odborníčke na panenky - tak to je pre mňa pochvala ako remeň! :))
    Lucia

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Luckáááá, tá bábika celkom vyzerá tak, ako keby si ho teraz doniesla od starinára, si neskutočne kreatívna a s velikánskou fantáziou, a ešte k tomu veľký talent. Klobúk dolu, obdivujem bábiku a hlavne tvorkyňu, veľká pusa letí k Tebe, a pretože len teraz som si nasal čas, idem na ďalší príspevok od Teba. Marta

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martulienka, ja keď som si našla správy od Teba, hneď mi radosťou srdiečko poskočilo! :) Ďakujem krásne za velikú pochvalu, veľmi som sa snažila, aby bábika pôsobila staro a krehko a som skutočne šťastná, že sa to podarilo! :) Zároveň mám veľkú radosť z toho, že máš v práci už trošku voľnejšie, užívaj si Martulka, prajem krásne počasie a veľa slniečka :))
      Lucia

      Odstrániť