nedeľa 11. februára 2018

Dámičky na návšteve (húf halfdolek a jedna celá) :D

Čo sa skrýva pod zvláštnym názvom dnešného príspevku prezradím hneď :).  Keď bola u nás na poslednej návšteve moja kamarátka Edka, priniesla so sebou aj čajové panenky, tzv. half dolls (polovičné panenky) a jednu nádhernú sošku dámičky. Dôvodom bolo, aby som sa im trošku povenovala a halfdolkám ušila sukničky a sošku opravila, kým sa opäť k Edke vrátia :). A tak som sa toho chopila. :)

Pri oprave halfdoliek som sa snažila, aby "zvyšok tela" ladil s porcelánovým vrchom a to nie len farebne, ale aj tematicky. Určite bolo potrebné rokokovú dámičku obliecť inak, než Holanďanku v kroji, alebo dámu z 20-tych rokov. Tiež som sa pohrala s "podstavcom", pretože, halfdolky neslúžili len ako čajové, prípadne tortové panenky, ale tiež ako ihelníčky, ozdoba krabičiek na púder, krabičiek od bonbónov, alebo ako ozdoba parfumových fľaštičiek a pod.  Či sa mi môj zámer podaril, posúďte sami :).

Oprava sošky, ktorá je z 18. storočia a je mimochodom nesmierne vzácna (čo už vidieť na prvý pohľad) prebiehala tak, že som z malých vázičiek s 3D povrchom odstránila ten 3D povrch (v podobe maličkých ružičiek) a tie som na poškodenú časť sošky, ktorou bola chýbajúca krehučká krajková suknička nalepila (svojim milovaným lepidlom UHU, na ktoré nedám dopustiť :DDD). Následne som túto časť dofarbila tak, aby som ju čo najviac zladila so zvyškom sošky. Tu musím povedať, že hoci nie som a nikdy nebudem profesionálny reštaurátor - so svojim výkonom som náramne spokojná :), pretože mám dojem, že bežným okom táto oprava skutočne nie je rozpoznateľná :). Snáď budete mať rovnaký názor :).

Prajem všetkým krásnu nedeličku :).


Lucia























halfdollky pred ošatením :)







soška pred zásahom - na skukničke vidno poškodenie 

a pri práci :)

3 komentáre:

  1. Jednej tvojej obdivovateľke srdce piští od tej nádhery.... Mne :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)))) až sem počujem a radosť mi to robí nesmiernnu Dagíí :)
      Lucia

      Odstrániť
  2. Obdivujem Tvoje jemné ruky, že dokázali oživiť tie krásne bábiky, sú očarujúce M.

    OdpovedaťOdstrániť