sobota 3. februára 2018

Lotka :)

Je to už celá večnosť, čo som pridávala príspevok a tak to dnes napravím. Dôvodom je jedna prenádherná bábika, ktorú som dostala (panebože, okrem iného, okrem iného) od mojej milovanej kamarádky Edky :).
Bábika je 60 cm veľká, má pravé vlásky, zatváracie očká a v pusinke zúbky :). Na hlavičke má značenie Heubach Köppelsdorf  342 6 1/2 Germany.  Keď mi ju Edka doniesla, bábika mala na sebe kárované červené šatočky a červené nohavičky. Keďže moja predstava bola  o niečo tradičnejšia, bábiku som obliekla do bielej :). Vyfasovala spodničku, blúzku, šatočky, pančušky, ponožky a háčkované papučky. Väčšinu z vecí sa mi podarilo zakúpiť cez internet od jednej nesmierne milej pani Janky, ja som ich už potom iba trošku prispôsobila. A tak má Lotka, tak som sa rozhodla ju pomenovať, na sebe pár naozaj  staručkých kúskov :).
Ešte čosi o samotnej značke. Na internete som sa dočítala, že výrobca, pán Ernest Heubach vlastnil porcelánovú manufaktúru založenú koncom 19. storočia v meste  Köppelsdorf v Durínsku. V tejto svojej továrni vyrábal bábiky z bridlicového porcelánu a tiež bábiky do kúpeľa. Spoločnosť bola založená v roku 1887. Po roku 1910 sa špecializovala na výrobu charakterových bábik, medzi ktoré patrili napr. aj Negerpuppen, čiže černoškové bábiky :).
Vo fabrike sa vyrábali aj hlavičky pre ďalších výrobcov bábik, napr. bábiky pre výrobcu Adolfa Wislizenusa, bratov Ohlaverovcov, Cuno & Otto Dressel alebo Luge & Co.
Po prvej svetovej vojne sa Ernst Heubach spojil s Armand Marseille v roku 1919 pod novým názvom Veľká porcelánová továreň Köppelsdorf alebo porcelánová továreň United Köppelsdorfer pred Armand Marseille a Ernst Heubach.  Partnerstvo oboch spoločností sa skončilo v roku 1932.  Obchodná činnosť firmy je zaznamená do roku 1941.
Do Lotky som sa bezhlavo zamilovala a tak verím, že nezostane dlho sama a čoskoro jej privediem nejakú príma kamarátku :).
Prajem všetkým krásnu sobotu
Lucia













.. a tu je Lotka ešte u Edky ako parádna vianočná dekorácia :) 

3 komentáre:

  1. No,je krásna.Dala si ju do porádku.Teraz jej to pristane oveľa viac,i keď predtým niež bola pekná.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tie biele šatôčky z nej urobili nežnú krásku M.

    OdpovedaťOdstrániť