piatok 1. apríla 2016

Stolček s patinou

Cez sviatky sme boli na Slovensku a doniesla som si odtiaľ pár skutočne krásnych kúskov :). Jedným z nich bol starý drevený stolček, ktorý bol nádherný už sám o sebe :)) - tomu starému drevu, rokmi používanému sa proste nič na svete nevyrovná :). Dlho som rozmýšľala, či ho natriem alebo nie, ale potom som sa do toho pustila s tým, že mu spravím biely náter s riadne echtovnou patinou :))). A tak som stolček vyumývala, po zaschnutí som roztopila vosk zo sviečky, natrela štetcom niektoré plochy a potom stolček natrela troma vrstvami farby. Keď farba zaschla, stolček som ošmirgľovala, potom som ho umyla v teplej vode /aby zišiel aj zvyšok vosku/ a ešte po zaschnutí som ho došmirgľovávala - aby opadli aj posledné uvoľnené zvyšky farby. Stolček bude bývať na chodbe a bude slúžiť pri obúvaní topánok :).

Nemohla som však odolať a na stolčeku som odfotila svoju novú "modelku" :). Podarilo sa mi totiž kúpiť nádhernú staručkú budoárovú bábiku. Na stránke jedného múzea bábik som sa dočítala, že budoárové bábiky sa vyrábali z tzv. kompozitov, čo je zmes sadry, gleja, drevených pilín a papírmašé. Zdobia ich dobové textílie a krajky. Tieto bábiky majú veľkú kultúrnu hodnotu. Nešlo pri tom o  bábiky určené na hranie, ktoré ste mohli nájsť v každej izbe. Budoárové bábiky neboli určené na hranie, slúžili ako dekorácia interiéru, boli vždy elegantne a módne oblečené. Keď pozerám na tú svoju, rozmýšľam, odkiaľ asi je, koľko môže mať asi rokov a ako asi mohla vyzerať miestnosť, ktorú pôvodne zdobila :).

Všetkým prajem krásny deň


Lucia











pôvodne:

4 komentáre:

  1. Luci, já prostě nemám slov, to je tak nádherné!!Vy dokážete ze všeho udělat tak luxusní kousky...,prostě máte dar.Já pořád říkám začněte vydávat časopis, tady opravdu na trhu něco takového chybí... .Moc moc krásné... :) :) :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moja milá Katuška, ďakujem veľmi pekne za tie milé slová :) Usmievam sa od ucha k uchu, keď si čítam riadky od Vás :) Teším sa, že nám v tele prúdi rovnaká krvná skupina :))) Ďakujem za krásnu pochvalu a do toho časopisu Vás beriem - budeme šéfredaktorky! :) Po tom vzhliadnutí Vašej zbierky bábik to inak ani nejde! :)))))) Krásny dník prajem:))) A veeľľa slniečka! :)
      Lucia

      Odstrániť
  2. Ahoj Lucka, pri pozeraní na Tvoje úžasné dielka som smutná, nie z fotiek, ale z toho, že som si z domu nič nepriniesla. Môj starý otec bol obuvník, ktorý mal ešte tovarišov. Toľko pokladov čo bolo v tej dielni moji strýcovia vyhodili na smetisko. Moja mamička zomrela, keď som mala 24 rokov,/ veľmi dávno/ môj otec sa ozenil druhý krát, a taktiež nič sme si po mame nemohli doniesť, toľko pokladov čo sme mali doma....... až mi je do plaču. Zachránila som len drevorezbu Kristovej hlavy, čo si babka doniesla zo Slovinska a ešte mosadzný mažiar. Nehnevaj sa, že Ti tu vylievam dušu, ale keď vidím tie krásne veci okolo Teba, vždy si na to spomeniem. Preto veľmi rada chodím na Tvoj blog, kde si moju dušičku trošku liečim. Som rada, že som Ťa našla a si moja priateľka, ktorej môžem napísať aj moje pocity. Ten stolček, čo si zachránila sa Ti krásne podaril, drevo je drevo, má tiež svoju dušu, a dá sa nekonečne veľakrát s ním pracovat. Teším sa na Tvoje ďalšie krásne kúsky, ako som už písala, milujem Tvoj blog a samozrejme Ťa mám rada. Cmuk Marta

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moja Drahá Martulienka :). Hoci odpisujem až teraz /za čo mi teda hanba/ - po prečítaní Tvojich riadkov nad nimi už dlhú dobu premýšľam. Píšeš - citujem "nehnevaj sa, že Ti tu vylievam dušu" - och Martíííííííííííí - hnevať sa??? Na teba???? Ty blázonko! Ty ani nevieš, ani netušíš, aká šťastná som, keď si tu od Teba nájdem pár riadkov. A po prečítaní týchto - posledných - mi zostalo smutno na dušičke a mala som chuť Ťa tuho vystískať! Stískam Ťa Zlatík môj, aspoň takto virtuálne! V živote človek asi musí zvládnuť mnohé ťažké a náročné obdobia - smrť blízkeho človeka patrí medzi tie najstrašnejšie... Keď som si čítala Tvoj príbeh - tak som si spomenula na moju maminku - ona zažila niečo veľmi podobné (bola však ešte omnoho mladšia ako ty keď jej maminka zomrela). O druhej otcovej manželke rozpráva málo, iba toľko že to bola "macocha ako z rozprávky - z rozprávky o Popoluške" :(((( Myslím si, že človek naozaj musí prejsť ťažkým obdobím - aby sa dopracoval zas k obdobiam krásnym. S tým mám skúsenosti aj ja sama....Podľa fotiek z FB viem, že si úžasná stará mama a máš nádherné vnúčatko! :) A to musí byť neopísateľne krásny pocit :). A čo sa vecičiek týka - aj u nás to tak bolo - o veľa staručkých vecí som prišla pri sťahovaní - mnohé sa zas ku mne dostali úplne iným spôsobom - je to asi taký cyklus - niečo človek pustí (chcene či nechcene) a iné zas k nemu prídu. Prajem Ti, aby si bola v živote šťastná a aby si staručké vecičky ktoré niekto iný nedokáže, nemôže, či nevie s láskou opatrovať - aby si našli k Tebe cestu. Na sto percent viem, že u Teba by boli v tých najlepších rukách! :-*** Krásny víkend prajem a mám Ťa veľmi rada. Veľmi veľmi! :-***
      Posielam obrovitú pusinu a tuhé objatie!
      Lucia

      Odstrániť