streda 17. augusta 2016

Ako by asi ženy vyzerali, keby sa pred sto rokmi tetovali - alebo - starožitné kraječky na storočnej slečinke :)


Na internete http://zaujimavosti.net/blog/archiv/historia/tetovanie-a-jeho-historia-od-ritualov-k-stylu//som sa dozvedela nasledovné: 
Tetovanie je jedno z najstarších skrášľovaní ľudského tela, o akých sa nám zachovali poznatky. Spôsobili to najmä rôzne rituály a náboženstvo, čo viedlo ľudí, príslušníkov rôznych kmeňov a bojovníkov ku skrášľovaniu svojej pokožky. Samozrejme, v tomto prípade pojem skrášľovanie nahradzuje viacero ďalších pomenovaní, keďže tetovanie odjakživa ľudia chápali aj záporne. Prvé tetovania sa objavili už v praveku. Stačil na ne ostrý predmet a uhoľný prach, či iné prírodné farbivo. Bolestivé testovanie však bolo v niektorých kultúrach dokonca donedávna brané ako znak dospelosti, či ceremóniou pre bojovníka, ktorý splnil úlohu, alebo dospel do určitej úrovne v jeho spoločnosti. Vikingovia niesli tetovania svojich rodných erbov a znakov rodov. Obyvatelia Polynézie v tetovaní nijak nezaostávali. Napríklad na Borneu mali niektoré ženy tetované ruky, na ktorých boli znaky zručnosti. Práve tieto znaky im potom mali napomáhať vynikať v daných zručnostiach, čo malo význam aj pri hľadaní partnerov. Mužom stačilo sledovať ruky svojich potenciálnych polovičiek. Počas doby starých Rimanov sa tetovanie používalo na označovanie otrokov, ich poradového čísla alebo zadelenia. Medzitým sa však výrazne rozširoval význam tetovania v Ázií a jeho spájaní s kultúrou. Tetovaní boli bojovníci, ale aj bežné obyvateľstvo. Silné spojenie s náboženstvo malo tetovanie u Stredoamerických Indiánov, kde si ho mohli dovoliť ľudia vysoko postavení, kňazi, alebo králi. Kombinácie tetovania a rôzneho pozmeňovania tváre klincami, kosťami a šperkami k tomu neodmysliteľne patrilo.
Tetovanie však bolo aj u nás, starí Kelti ho v niektorých prípadoch taktiež mali. Objavovalo sa medzi bojovníkmi azda na celom svete. Počas nášho letopočtu bolo jeho význam čoraz viac skrášľujúci, taktiež bolo vyjadrením moci, sebavedomia, a odhodlania. Zväčša spojeného pre vytrpenú bolesť pri tetovaní. Tetovanie bolo dokonca v roku 787 zakázané pápežom, pokračovalo však naďalej v Anglicku v kmeňoch, medzi strednou triedou, zároveň sa mu začalo najviac dariť v Japonsku. V Európe sa tetovanie začalo vytrácať. Jeho význam spoločenský, značkovací, či význam vôle patriť práve tetovaním a jeho znakom do nejakej skupiny, rodu a byť s týmto spoločenstvom viazaný nezmývateľnou značkou na tele.

Po niekoľkých storočiach, po ktorých v Európe takmer úplne zmizlo tetovanie, sa začali v Londýne objavovať cudzinci z Polynézie, ktorých privážali v malom počte bádatelia a moreplavci ako atrakciu. Ich celotelové tetovanie vzbudilo obdiv v tedajšej spoločnosti. Tetovanie sa na krátky čas stalo malou vymoženosťou bohatých.
Kým dovtedy bolo tetovanie celkom bolestivé a komplikované, prvý elektrický tetovací nástroj zostrojil a patentoval Samuel O’Reily vychádzajúc z prvých vynálezov Thomasa Alvu Edisona v roku 1891. Tetovanie sa tak stalo dostupné aj menej majetným. 20. storočie ale prinieslo odvrátené názory na tetovanie. Spoločnosť čoraz viac konzervatívna v celej Európe tetovanie vnímala skôr ako poškodzovanie svojho tela, ako šialenstvo a tak sa aj jeho význam začal výrazne strácať. Počas II. svetovej vojny mierne stúpla popularita a avšak v 60-tych rokoch pre veľké rozšírenie žltačky pre používanie nesterilizovaných nástrojov, sa aj vďaka medializácii, verejnosť na nejaký čas odvrátila od tejto záľuby.

Ľudia s tetovaním boli skôr vo cirkusoch, alebo vo väzení. Trend väzenského tetovania dokonca pretrval do približne deväťdesiatych rokov minulého storočia. Dovtedy sa azda každý druhý väzeň vracal s nejakou menšou značkou, či väčším tetovaním. Dnes je však tetovanie úplne bežné. Viacerí sú medzi nami akokoľvek tetovaní, svoje značky ukrývajú na rôznych aj chúlostivých miestach. Ženy si najčastejšie nechávajú tetovať kríže, plece, alebo nohu. Muži ramená, plecia či nohy. V niektorých krajinách sa tetovanie chápe ako umenie a ľudské telo je veľmi cenné plátno na jedno použitie.



Ale prečo Vám toto všetko dávam čítať?!

Prizám sa: mám muža na služobnej ceste. Priznám sa: môj muž nemá takú slabosť na krejčovské panny ako ja. Priznám sa: včera mi poštár doručil piatu :))). Keď sa môj drahý vráti domov /dnes/ z ciest, určite ju zbadá... bolo by ju aspoň trošku zakamuflovať - aby ju nezbadal hneď :)))  Časom si možno na ňu zvykne a ani nezistí, že sa v mojej skupinke rozšírilo členstvo o jeden kus:DDDD Aj keď - poviem Vám "polovicu ženského tela" nachádzajúcu sa v domácnosti, zakamuflujete veľmi ťažko :))) A tak som špekulovala ... a špekulovala a keď som sa dnes nadránom zobudila a na hodinách videla čísla 04:35 h. a už sa mi nedalo zaspať, zapla som svoje mozgové závity na plné obrátky  - a ! A vyšpekuklovala som to!!! :)

V šuplíčkoch mám poukladané staručké krajkové "vsadky" - originál od krajčírky, pričom niektoré majú aj viac než osemdesiat rokov. Sú rôzne a skutočne krásne. Škoda je ich uchovávať v tme šuplíka! A podľa inšpirácie "vojaka v poli" /ktorý sa kamufluje tým, čo je práve okolo neho - ak sneh, tak je oblečený v bielom, ak je to lístie - tak je v maskáčovom:DD/ - som moju NOVÚ staručkú krásku so štíhlučkým pásom :))) celú - ehm - "potetovala" :DDDDDDDDDD V izbe kde ju mám je toľko krajky, že mám dojem, že je takto skutočne fajnovo zakamuflovaná - a že ja mám tým hneď väčšiu šancu, že ju môj chlap hneď neobjaví :DDDDDDDDDDDDDDD

Tak som pekne krásne, ráno, o trištvrte na päť do krejčovskej panny zastrkávala špendlíky /že to teda nejde bohvieako, to by mohli porozprávať moje boľavé prsty/ a rozmýšľala som pri tom, koľko špendlíkov si už za tie roky musela chuderka vytrpieť?!? :))) ... a odkiaľ asi je?!? Z pod látky jej sem-tam trošku presvitajú nemecké noviny.... že by bola Nemka? :) Dúfam, že ostatné tri "dievčatá" ju príjmu a nebudú žiarliť :DDD a francúzskemu fešimu sa bude páčiť rovnako ako sa mu páčia tie tri :))).

Lucia

Ps: Dnes som sa riadne pri písaní odviazala - až sa tu sama nad sebou smejem - ale bez obáv - som normálna :DDDDDDDDDDD ja len, že starinky proste MILUJEM! :))))))))))))

Ps2: Ale úplne nadovšetko milujem svojho chlapa - tak mi večer držte palce!!! :)))))











.. a pár detailov :)






.. a ... "nahá" :))))



4 komentáre:

  1. Šikovnica najšikovnejšia na svete...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Daguška :)))) sa červenááááááááámmmmm!!! :)))) Júúúúj, ale ďakujem tuhóóóóó :))))
      Lucia

      Odstrániť